Den 30 november 2007

 

italiens förre president cossiga:

CIA och Mossad låg bakom 11 september

 

Den 29 november 2007 publicerades ett föregivet meddelande av Usama bin Ladin. I det endast fem minuter långa talet klandrade ”bin Ladin” några västliga politiska ledare i egenskap av USAs bundsförvanter i kriget mot den islamiska världen, däribland högerpolitikern Silvio Berlusconi, som åren 2001-2006 var Italiens premiärminister. ”Bin Ladin” tog också ensam på sig ansvaret för 11 september-attackerna och fritog taliban för all inblandning däri.

I anledning av detta ”bin-Ladin”-framträdande gjordes dagen därpå, den 30 november, ett sensationellt uttalande för Italiens äldsta och största dagstidning Corriere della Sera (utges i Milano):

 

”Från kretsarna runt Palazzo Chigi, nervcentrum för den italienska underrättelsetjänstens ledning, noterar man att inspelningen icke är äkta, vilket framgår av att Usama bin Ladin i denna ’erkände’ att al-Qaida skulle ha varit förövaren av angreppet den 11 september på Tvillingtornen i New York, medan alla de demokratiska kretsarna i Amerika och Europa, med den italienska centern-vänstern i främsta linjen, numera vet att det olycksbringande attentatet planerades och genomfördes av amerikanska CIA och av Mossad med hjälp av den sionistiska världen för att kasta skulden på arabländerna och för att driva västmakterna till att ingripa i Irak och Afghanistan. För detta har inget ord av solidaritet nått Silvio Berlusconi, som varit upphovsmannen till den genialiska förfalskningen, vare sig från Quirinalen [italienske presidentens palats] eller Palazzo Chigi.” 

 

Den som sade detta var ingen mindre än Francesco Cossiga, en italiensk toppolitiker. Bland de höga ämbeten han beklätt kan följande nämnas: Italiens inrikesminister 1976-1978, ministerrådets ordförande 1979-1980, senatens talman 1983-1985 och det högsta ämbetet, republiken Italiens president 1985-1992. Numera är han ledamot av senaten på livstid. Francesco Cossiga är född 1928. Han är juris doktor och har varit professor i juridik.

  

Den som vill läsa uttalandet i dess italienska original skall följa denna länk: http://www.corriere.it/politica/07_novembre_30/osama_berlusconi_cossiga_27f4ccee-9f55-11dc-8807-0003ba99c53b.shtml

 

Att terrorangreppen i New York och Washington den 11 september 2001 skulle ha planlagts av en gåtfull gestalt vid namn Usama bin Ladin, som därvid tagit hela det amerikanska försvaret, den federala polisen FBI och de 16 grenarna av statssäkerhetstjänsten fullständigt på sängen, är det allt fler i Förenta staterna och den muslimska världen som betvivlar. I den muslimska världen hävdar man ofta att al-Qaida och rent av Usama bin Ladin själv skapats av amerikanska statssäkerhetsorganisationer.

 

Så mycket kan definitivt styrkas att Förenta staternas president Carter sommaren 1979 övertalades av sin rådgivare i nationella säkerhetsfrågor Zbigniew Brzezinski att stödja afghanska mujahedin, den gerillarörelse som bekämpade Afghanistans marxistiska och sovjetstödda regering och likaså den rörelse vari bin Ladin uppges ha gjort sina första militärpolitiska lärospån. I juli 1979 gav Carter klartecken om amerikanskt stöd till mujahedin, och när sedan Sovjetunionen invaderade landet den 25 december 1979, ökades hjälpen mycket kraftigt, så att redan inom ett år tiomiljontals dollar strömmat över den antisovjetiska gerillan. Om allt detta berättade dåvarande CIA-chefen (och nuvarande amerikanske försvarsministern) Robert Gates i sin bok From the Shadows (1996, sidorna 144–148).

År 1998 bekräftade dr Brzezinski själv Robert Gates’ uppgifter i en intervju han gav den franska veckotidskriften Le Nouvel Observateur (den 15-21 januari 1998, s. 76). Däri medgav han att den officiella versionen, enligt vilken afghanska mujahedin fick amerikansk finansiering och övrigt stöd först efter Sovjetunionens invasion, var falsk. Dr Brzezinski bekräftade att det var den 3 juli 1979, som Carter undertecknade det hemliga direktivet om stöd till mujahedin. En annan viktig sak, som Brzezinski avslöjade i intervjun, var att han samma dag skickat presidenten ett meddelande, där han förklarade för honom att Förenta staternas stöd åt mujahedin sannolikt skulle förmå Sovjetunionen att invadera Afghanistan.

 

Resten är känd historia. Tack vare det amerikanska finansiella och militära stödet, värt c:a 600 miljoner dollar per år enligt Gilles Kepel i hans bok Jihad (2002, sidan 143) med ungefär lika mycket från Golfstaterna, till afghanska mujahedin förmådde dessa till sist besegra den sovjetiska 40:e armén. Av stor betydelse var att amerikanerna utrustade mujahedin med nära 500 synnerligen effektiva bärbara luftvärnsrobotar av typen FIM-92 Stinger (kostnad 1987: 62 000 dollar styck), varmed kommunisternas tidigare närmast totala luftherravälde knäcktes. Ryssarna förlorade över 330 helikoptrar och närmare 120 fastvingeplan.

Afghanska mujahedins slutgiltiga seger över Sovjetunionen 1989 var inte bara en viktig bidragande faktor till den kommunistiska supermaktens upplösning två år senare. Den gav också muslimska militära ledare och tänkare, exempelvis Usama bin Ladin, insikten att det är fullt möjligt att besegra en supermakt på slagfältet. Mujahedins seger lade vidare grunden till framväxten av talibanrörelsen, som innehade makten i Afghanistan från 1996 fram till den amerikanska invasionen i oktober 2001.

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att det är väl belagt att den amerikanska statsledningen massivt och under flera års tid på 1980-talet stödde den afghanska islamiska gerillan, som även Usama bin Ladin tillhörde. Det är således lönlöst förneka att Förenta staterna alltifrån ett tidigt stadium verksamt bidrog till att bygga upp bin Ladins nätverk och till att stärka detta i såväl finansiellt som militärt hänseende. När upphörde då stödet? Eller gjorde det någonsin det? Finns något sådant som ”a former CIA asset”, en ”före detta CIA-tillgång”? Är både ”terrorn” och ”kriget mot terrorn” utfall i en skenfäktning, rörelser i ett låtsaskrig som igångsatts med helt andra syften än dem vi officiellt fått ”veta”? Alla vi som står på utsidan och försöker kika in i den hemliga värld, där besluten fattas och makten utövas, kan bara ställa frågor. Men president emeritus Cossiga, en man som en stor del av sitt långa verksamma liv vistats djupt inne i denna värld, har givit oss ett svar, som i sin kompromisslösa tydlighet väcker vår häpnad och undran.

  

Lars Adelskogh